lördag 22 november 2014

Fint av Finsk Lapphund

Häromsistens spann jag ca 2 hg av Finsk Lapphund, blandat med lite-lite lammull. Här är lite bilder från själva processen.
Stora ullhögen, sista kardningen.
Den här jättehögen med fluff är allt hundhår och lite lammull, strax innan jag kardar ihop allt för sista gången innan spinning. Min fina kardmaskin i bakgrunden. En Louet. 
Färdigspunnet. Fantastiskt mjukt och fint garn. 
Matte ville ha tunnspunnet garn. Det betyder att jag spinner varje gram hundhår flera meter längre. Det tar mycket längre tid, det kostar lite mer. Men det är verkligen värt det ibland. Särskilt den här gången för Finsk Lapphund visade sig ge otroligt mjukt och varmt garn. Och när det är tunnspunnet kommer det räcka till mycket mer, och de plagg man gör kommer kunna bli lagom varma. Ibland blir tröjor och koftor lite FÖR varma med hundgarn som är upp till 7 gånger varmare än fårull. Då fungerar det bättre med tunnspunnet. Men till varma sköna mössor, vantar och halsdukar, eller till tröjor för riktigt frusna personer eller reumatiker, då är det vanliga hundgarnet helt perfekt.
Resultat: Två fina nystan med ca 100 gr hundgarn var. 
En gigantiskt hundulls-hög blir två välordnade nystan hundgarn. Dessa två nystan räcker till 3-4 par vantar, eller en uppsättning med vantar, mössa och halsduk eller en värmande väst.

Och slutligen, den bedårande lilla varelsen som bidragit med hundullen.
Söt, söt, SÖT!!!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar