onsdag 19 mars 2014

Samojedvantar

Samojeden är en av dom där hundraserna med långt, finfibrigt hår. Då kan jag spinna ett rent 100% hundgarn av fantastisk kvalitet, som en blandning mellan silke och angora!
En av samojederna som håret kommer från, med lill-matte.
Nyligen spann jag hår från två fina samojeder här i byn och nu har matte stickat ett par vantar av garnet. Ljuvligt mjuka och varma, berättar lill-matte som fick vantarna som gåva.
Nu har jag fått en påse till av samma fina samojed-hår. Det ska bli ytterligare ett par vantar, kanske till andra dottern den här gången.

Jag har också turen att få behålla lite av samojedhåret för mig själv. Det ska jag göra ett litet special-projekt av! Mer om detta senare!

3 kommentarer:

 1. Superfina, tänk vilka hundar vi har va!

  SvaraRadera
 2. Så fin hund och fina vantar! Har en fråga... går det bra att spinna garn av finsk lapphund? Blir garnet mjukt eller sticksigt tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finsk lapphund går jättebra att spinna av. Om du tittar på sidan med rubriken "Hundraser man kan spinna" så ser du att den står med där. http://hundgarn.blogspot.se/p/hundraser-som-gar-att-spinna-av.html
   Alla typer av Lapphundar, och alla andra nordliga spetshundsraser ger fantastiskt mjukt och fint garn, eftersom det är den urborstade "underullen" man använder för att spinna. En del av de korthårigare raserna lägger jag till lite-lite lammull i för att garnet ska binda ihop bättre.

   Radera